Awesome bouwt internationaal crowdfundingplatform voor Oneplanetcrowd

Awesome bouwt internationaal crowdfundingplatform voor Oneplanetcrowd

Nederlanders hebben in 2014 zo’n €63 miljoen geïnvesteerd in crowdfunding-initiatieven; ongeveer twee keer zoveel als in 2013. Met crowdfunding halen bedrijven en andere instellingen geld voor hun projecten op bij grote aantallen particulieren, zonder dat daar een bank of andere financiële instelling aan te pas komt.

In opdracht van Oneplanetcrowd heeft Awesome Amsterdam het nieuwe internationale crowdfundingplatform voor duurzame ondernemers gebouwd dat recent gelanceerd is.

Over Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd realiseerde sinds de start in 2012 meer dan 3,5 miljoen euro met ruim 12.000 investeerders voor 65 duurzame en sociale ondernemers. Met de lancering van het nieuwe platform is Oneplanetcrowd de grootste Europese duurzame crowdfunder.

Door de meertaligheid van het crowdfundingplatform kunnen er projecten in zowel Nederland als Duitsland worden gevoerd. Engels toevoegen als derde taal staat in de planning voor begin 2015, waardoor heel Europa en feitelijk de wereld bediend kan worden.

Contracten

Een deel van de complexiteit van dit project lag in het feit dat er langetermijncontracten voor geautomatiseerde leningen van tot wel €10.000,- op het platform afgesloten moeten kunnen worden tussen crowdfunder en ondernemer. Deze contracten moeten zowel in het Nederlands als in het Duits afgesloten kunnen worden en per project aangepast kunnen worden. Het is dus essentieel dat het systeem perfect werkt om te garanderen dat elk contract rechtsgeldig is.

Ondernemers moeten in staat zijn autonoom projecten te starten en daarom hebben we het aanmaken van de contract-mallen geautomatiseerd, telkens rekening houdend met de wettelijke context van of Nederland, Duitsland of toekomstige andere landen.

Financieringsvormen

Een andere uitdaging voor de ontwikkeling van het crowdfundingplatform, lag in het feit dat mengvormen van verschillende soorten crowdfunding mogelijk moet zijn. Bijvoorbeeld een reward (voorverkoop) project met een aanvullend maximaal leenbedrag. Complex omdat Oneplanetcrowd met 4 verschillende vormen werkt, waar ook verschillende voorwaarden bij komen kijken (voorverkoop, donatie, leningen en convertibles). Het ontwikkelde systeem stelt ondernemers én Oneplanetcrowd in staat op maat oplossingen te bieden.

Schaalbaarheid

Een belangrijk aspect van het crowdfundingplatform is dat het gebouwd is met schaalbaarheid in het achterhoofd. Het systeem moet in staat zijn een plotselinge virale verspreiding van een project aan te kunnen. Als er bijvoorbeeld een widget met een nieuw project op de homepage van CNN wordt geplaatst, moet het platform niet plat gaan door de plotselinge traffic waarmee het crowdfundingplatform als gevolg daarvan te maken krijgt.

Techniek

Met het oog op de toekomst is het nieuwe crowdfundingplatform gebouwd aan de hand van de nieuwste technieken en frameworks. Gekozen is de front- en back-end compleet van elkaar te scheiden, door gebruik te maken van de ‘Single Page Application’ architectuur.

Het framework dat hiervoor gebruikt is, is AngularJS dat ontwikkeld is door Google.AngularJS stelt ons als ontwikkelaar in staat ingewikkelde business logic duidelijk te structureren en implementeren. Middels een JSON API wordt gecommuniceerd met een backend, geschreven in PHP.

De toekomst

Volgens de oprichter van OnePlanetCrowd Maarten de Jong zal de groei van crowdfunding de komende jaren alleen maar toenemen.

Steeds meer mensen en organisaties doen mee aan crowdfunding en zien de voordelen. Een trend uit het buitenland is dat institutionele investeerders, zoals pensioenfondsen, steeds vaker geld stoppen in crowdfunding,” vertelt hij. “Maar de bank zal niet verdwijnen. Crowdfunding gaat goed samen met andere vormen van financiering. Gecrowdfunde ondernemers hebben de bank in een latere fase vaak alsnog nodig. Behalve dat je plan goed in elkaar zit, moet het verhaal goed zijn. Mensen moeten in de ondernemer en het plan geloven, zodat ze erin willen investeren en samen zorgen dat het plan realiteit wordt!

Dankzij toenemende digitalisering, kunnen nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld die één of meerdere functies van crowdfunding integreren in bijvoorbeeld bestaande producten en diensten.

Crowdfunding is nauw verweven met alles wat met het sociale web te maken heeft: samenwerken, beoordelen en evalueren, de deeleconomie, sociaal ondernemerschap, sociale gemeenschappen.

Ontwikkelingen rond crowdfunding. Crowdfundingplatformen integreren verschillende functies van het sociale weg en/of financiële dienstverlening. Uit: ‘De kracht van platformen’. Maurits Kreijveld et al. Vakmedianet (2014). Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Visual: Ontwikkelingen rond crowdfunding uit: ‘De kracht van platformen’. Maurits Kreijveld et al. Vakmedianet (2014). Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Met de techniek die we bij Awesome hebben ontwikkeld, kunnen bestaande spelers (banken, sociale netwerken en fabrikanten met sterke merken) relatief eenvoudig mogelijkheden voor crowdfunding toevoegen aan hun bestaande producten en diensten.

Samenwerking

De samenwerking tussen Awesome Amsterdam en Oneplanetcrowd heeft Awesome als enorm prettig ervaren en is uitermate productief geweest. Met de lancering van het internationale platform worden alweer plannen gemaakt voor een volgende release met nieuwe functionaliteiten.

We hebben mooie ideeën om samen deze in deze interessante markt te blijven innoveren!

Meer weten?

Wilt je meer weten over de mogelijkheden van een dergelijk platform voor jouw organisatie?
Neem contact met ons op via:
olchert@awesomeamsterdam.nl

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*