medische animatie video's - Behandeling Begrepen

SmartHealth: “Beter voorbereid een operatie ingaan met medische animatie video’s”

geschreven door Olchert Vels


Deze week staan we met Behandeling Begrepen en onze medische animatie video’s op SmartHealth TrendITion

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat goede patiëntenvoorlichting zorgt voor een hogere patiënttevredenheid, meer betrokkenheid bij beslissingen en uiteindelijk een betere behandeling. 3D medische animatie video’s bestaan al langer in de zorgwereld, maar een relatief nieuw verschijnsel zijn de patiëntgerichte medische animatie video’s die worden ingezet bij de voorlichting van bijvoorbeeld ingewikkelde of ingrijpende operaties. Ziekenhuizen zijn enthousiast, maar wie gaat er voor die innovatie betalen?

Een patiënt moet een ingrijpende operatie ondergaan: een mondkankeroperatie waarbij een tumor uit de onderkaak moet worden gehaald. De medisch specialist legt tijdens een consult uit wat er gaat gebeuren, en de patiënt wordt met een folder met extra informatie weer naar huis gestuurd. Stel dat je dat proces eens omdraait: al voordat de patiënt een voet in het ziekenhuis zet, kan hij of zij zich thuis voorbereiden op de aanstaande ingreep. Betere voorlichting voor patiënten en tijdsbesparing in het ziekenhuis zijn twee voordelen van de nieuwe generatie 3D-animaties voor patiënten.

Het verschijnsel van medische animatie video’s in de zorg is natuurlijk niet nieuw. Farmaceutische bedrijven laten al langer films ontwikkelen die de werking van een nieuw geneesmiddel uitleggen, bedoeld voor artsen en verpleegkundigen. Een ander voorbeeld zijn de videoanimaties voor medisch professionals om meer te weten te komen over complexe, soms weinig voorkomende aandoeningen. Maar die animaties zijn niet bedoeld voor patiënten. Een relatief nieuw verschijnsel is specifiek voor patiënten ontworpen 3D-animaties. Die bieden op een laagdrempelige manier informatie en kunnen thuis, in het bijzijn van familieleden of vrienden, bekeken worden voordat de patiënt het ziekenhuis binnenstapt.

 

Borstreconstructie TE Behandeling Begrepen
Visual uit Borstreconstructie animatie

 

Lees meer op SmartHealth.nl